Verpleegkundige krijgt levenslang

Verpleegkundige Heather Pressdee (41) uit Pennsylvania bekende donderdag schuld aan drie moorden en werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Ze kreeg drie opeenvolgende levenslange gevangenisstraffen en nog een opeenvolgende termijn van 380 tot 760 jaar achter de tralies tijdens een hoorzitting. Ze speelde een rol bij de dood van ten minste zeventien patiënten die tussen 2020 en 2023 in vijf gezondheidsfaciliteiten in vier provincies woonden, aldus de aanklagers.

De 22 totale slachtoffers varieerden in leeftijd van 43 tot 104. Collega’s zetten vaak vraagtekens bij het gedrag van Pressdee en zeiden dat ze vaak minachting toonde voor haar patiënten en denigrerende opmerkingen over hen maakte. Pressdee, die de doodstraf had kunnen krijgen, bekende schuld aan drie moorden en 19 pogingen tot moord. Ze werd aanvankelijk in mei 2023 aangeklaagd voor het doden van twee patiënten en het verwonden van een derde. Verder onderzoek leidde tot tientallen andere aanklachten tegen haar. Tijdens een hoorzitting in februari waarin ze ruzie maakte met haar advocaten, gaf ze aan dat ze schuld wilde bekennen. Pressdee zei weinig en de meeste vragen met één woord beantwoordde. Toen een van haar advocaten haar vroeg waarom ze schuldig pleitte, antwoordde Pressdee: ‘Omdat ik schuldig ben.’De hoorzitting zou naar verwachting tot en met vrijdag duren omdat verschillende mensen verklaringen over de impact van slachtoffers wilden afleggen. Sommigen die donderdag in de rechtbank spraken, vertelden Pressdee dat ze ten onrechte had geprobeerd God te spelen, en dat hoewel sommige van haar slachtoffers bejaard of erg ziek waren, niemand klaar was om te sterven.

Heather Pressdee

Pressdee keek niet naar de sprekers of reageerde niet op hun opmerkingen, zelfs niet toen iemand haar uitschold, waarna de tribune van de rechtszaal applaudisseerde. 

Aanklagers beweerden dat Pressdee buitensporige hoeveelheden insuline gaf aan 22 patiënten, waaronder sommigen die geen diabetes hadden. Ze gaf de insuline meestal tijdens nachtdiensten, als er weinig personeel was en de noodgevallen niet tot onmiddellijke ziekenhuisopname zouden leiden. De meeste patiënten stierven kort na de insulinedosis. Haar verpleegvergunning werd begin vorig jaar geschorst, niet lang nadat de eerste aanklacht was ingediend.

Volgens gerechtelijke documenten stuurde Pressdee haar moeder tussen april 2022 en mei 2023 sms’jes waarin ze haar irritaties over verschillende patiënten en collega’s besprak en sprak over het mogelijk schaden van hen. Ze uitte ook soortgelijke klachten over mensen die ze tegenkwam in restaurants en andere plaatsen.